BNS: CCR legitimează ideea că Guvernul poate modifica unilateral contractele de muncă, fără dialog și fără respect față de salariat Recomandat

Reprezentanții Blocului Național Sindical au criticat o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) despre care s-a spus că deschide calea pentru tăieri arbitrare de sporuri și salarii în sectorul public. Motivarea CCR ar permite Guvernului să modifice unilateral contractele de muncă.

Blocul Național Sindical (BNS) condamnă public motivarea Curții Constituționale în Decizia nr. 2/2025, emisă în dosarul 52D/2021, ca fiind un atac fără precedent asupra drepturilor lucrătorilor din sectorul public.
Sindicaliștii reclamă că prin această decizie, publicată în Monitorul Oficial pe 27 iunie 2025, CCR oferă cale liberă Guvernului și Parlamentului pentru tăieri de sporuri și drepturi salariale, chiar și în lipsa negocierii colective.

„CCR legitimează ideea că Guvernul poate modifica unilateral contractele de muncă, fără dialog, fără renegocieri și fără respect față de salariat. Practic, Curtea spune că atunci când statul taie sporurile chiar și pe perioadă nedeterminată, acestea pot fi eliminate unilateral, fără ca angajatorul să mai stea de vorbă cu angajatul. Este o interpretare care transformă contractul individual de muncă într-un act fragil, supus oricând voinței autorităților, fără garanții și fără drept la negociere cu încălcarea art. 53 din Constituția României”, scrie în comunicatul emis de BNS.

„Este inacceptabil ca, într-un stat de drept, contractul de muncă al unui lucrător din sectorul public să devină un document care poate fi golit de conținut de azi pe mâine, prin simpla voință a Guvernului sau a CCR-ului. CCR validează un abuz, iar acest lucru va alimenta și mai mult revolta socială deja existentă”, a declarat președintele BNS, Dumitru Costin.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.