Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, anunță că a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea DN25. Este o investiție de 370 de milioane de euro care, printre altele, va realiza o legătură a orașului Galați cu Autostrada Moldovei.
„Am dat ordinul de începere a lucrărilor – proiectare și execuție – pentru cea mai mare investiție din județul Galați din ultimele decenii: modernizarea DN 25, un proiect finanțat cu fonduri europene, în valoare de 370 de milioane de euro. Acest pas important vine după ce firmele câștigătoare ale licitației au depus garanția de bună execuție, reprezentând 5% din valoarea totală a investiției”, a transmis Costel Fotea.
Constructorii au la dispoziție 36 de luni pentru atingerea obiectivelor propuse: 6 luni pentru elaborarea proiectului tehnic și 30 de luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor.
Proiectul include 40 km de drum ce va fi lărgit la patru benzi, 12 poduri și pasaje modernizate sau reconstruite, 23 de sensuri giratorii în localități și un nod rutier major la Hanu Conachi – legătură rapidă spre Tecuci și Autostrada Moldovei (A7).
Tronsonul de drum va fi modernizat pe ruta Galați-Hanu Conachi, la intersecția cu DN25A.
Contractul de lucrări a fost adjudecat de o asociere de firme gălățene cu experiență: Tancrad (lider), Arcada Company, Citadina 98, ADD Global Design, Primacons Group, Oldroad Construct și Creative Road Design, alături de mai mulți subcontractori.
„Prin urmare, această investiție nu înseamnă doar o infrastructură rutieră modernă, sigură și eficientă, ci și locuri de muncă pentru mii de angajați din județul Galați și noi oportunități pentru investitori. Mulțumesc încă o dată Ministerului Transporturilor și CNAIR că au înțeles cât de important este acest proiect”, a precizat Costel Fotea.
Partidul Național Liberal va organiza sâmbătă, 12 iulie, Congresul Extraordinar. Evenimentul se va desfășura la Palatul Parlamentului, în prezența a 1200 de delegați. Congresul are ca obiectiv alegerea noii echipe de conducere la nivel național.
Potrivit reprezentanților partidului, pentru funcția de președinte PNL și-a depus candidatura Ilie Bolojan. Pentru pozițiile de prim-vicepreședinți s-au înscris zece candidați: Valeriu Iftime, Adrian Veștea, Florin Roman, Alin Tișe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea și Cătălin Predoiu.
Pentru conducerea Curții de Arbitraj candidează Costică Lupușoru, Daniel Buda și Ciprian Dobre, iar pentru președinția Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori a fost depusă candidatura lui Virgil Guran.
Votul va fi secret pentru funcțiile de președinte al partidului, prim-vicepreședinți, președinte al Curții de Arbitraj și președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.
Tot în cadrul Congresului va avea loc validarea vicepreședinților regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv Național. În acest caz, votul va fi deschis. Candidații propuși pentru validare sunt: Alexandru Muraru pentru regiunea Nord-Est, Alexandru Popa pentru Sud-Est, Toma Petcu pentru Sud Muntenia, Gigel Știrbu pentru Sud-Vest Oltenia, Gheorghe Falcă pentru Vest, Florin Birta pentru Nord-Vest, Ion Dumitrel pentru Centru și Hubert Thuma pentru regiunea București-Ilfov.
Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, anunță că s-a deschis circulația pe DEx4, drumul care asigură legătura dintre A3 (Autostrada Transilvania) şi DN1!
Din această săptămână, șoferii care tranzitează județul Cluj pot circula pe încă 5 km noi de drum expres.
Contractul pentru construcția DEx4 are o valoare de 562,6 milioane de lei și a fost finanțat prin Programul Transport 2021-2027.
Noul sector de drum expres aduce beneficii, atât traficului rutier local, cât şi celui de tranzit deoarece șoferii vor putea evita traversarea municipiilor Cluj-Napoca și Turda.
Agenția internațională de rating Moody's anticipează că deficitul României ar putea ajunge la 7,8% din PIB în acest an. De asemenea, acesta va fi mai scăzut anul viitor, potrivit estimărilor agenției, preluate de Ministerul Finanțelor.
Experții agenției Moody's estimează că dacă măsurile fiscal-bugetare vor fi implementate integral, deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 7,8% din PIB în 2025 și la 6,1% din PIB în 2026, au anunțat reprezentanții Ministerului Finanțelor.
„Agenția internațională de rating Moody's apreciază eforturile Guvernului României de a reduce deficitul bugetar, considerând măsurile fiscal-bugetare recent asumate drept <un pas important> în direcția echilibrării bugetare. În cel mai recent raport al agenției, publicat pe 9 iulie, Moody's subliniază că planul Guvernului ar trebui să reducă deficitul și să încetinească creșterea datoriei publice mai repede decât anticipa anterior”, a transmis Ministerul Finanțelor.
Pachetul fiscal asumat de Guvern va genera o consolidare de aproximativ 0,6% din PIB pentru 2025, contribuția semnificativă venind din majorarea cotelor TVA începând cu 1 august 2025. Pentru 2026, Moody's estimează o consolidare bugetară de circa 3% din PIB, ca efect cumulat al măsurilor adoptate în 2025 și al celor care se vor aplica din 2026 (majorarea impozitelor pe dividende și plafonarea indexării salariilor și pensiilor din sectorul public).
Totodată, agenția subliniază că implementarea completă și eficientă a măsurilor și menținerea disciplinei fiscale vor fi esențiale pentru revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară, având în vedere amploarea consolidării planificate.
„După semnalul de încredere primit pe 8 iulie la Bruxelles, în cadrul ECOFIN, analiza Moody's ne reconfirmă că strategia actualului Guvern este una sustenabilă, care va reconstrui încrederea în România. Continuăm să implementăm reformele necesare nu doar pentru a consolida finanțele publice, ci pentru a face din România o destinație din ce în ce mai atractivă investițional, care să ofere mai multe oportunități tuturor”, a explicat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Ministrul Economiei și Digitalizării, Radu Miruță a anunțat că directorul Incertrans, care avea un salariu de 53.910 lei, i-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei.
Decizia a fost comunicată joi.
„Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei. Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el?”, a transmis Radu Miruță.
Miruță mai spune că decizia este de bun simț și anunță evaluări serioase.
„Salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă", a precizat ministrul Economiei.
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat că joi, la Galați, au fost lansate 27 de proiecte, bazate pe cursuri de formare profesională, prin care peste 14.000 de persoane pot învăța o meserie.
Potrivit lui Fotea, Consiliul Județean Galați este alături de mediul de afaceri, de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și de instituțiile de formare profesională, susținând o societate gălățeană dinamică și prosperă.
„Investițiile în educație, în viitorul oamenilor și în forța de muncă de care economia are nevoie sunt o prioritate pentru noi toți. Astăzi, la Galați, au fost lansate prin intermediul Centrului de Consultanță și Studii Europene 27 de proiecte, bazate pe cursuri de formare profesională, prin care peste 14.000 de persoane pot învăța o meserie. Obiectivul? Peste 2.000 de oameni să își găsească un loc de muncă”, a explicat Costel Fotea.
În anul 2025, din bugetul Consiliului Județean Galați, peste 1,61 miliarde de lei au fost alocate proiectelor de dezvoltare
„Fiecare persoană merită o șansă de a se realiza în viață, iar orice reușită începe cu decizia de a încerca să-ți construiești un viitor profesional mai bun. Investițiile reprezintă un motor esențial al dezvoltării și, implicit, al reducerii șomajului. Și din această perspectivă Consiliul Județean Galați este un partener de încredere. Numai în anul 2025, din bugetul total de 1,9 miliarde de lei, peste 1,61 miliarde de lei s-au alocat proiectelor de dezvoltare. Fiecare investiție generează efecte multiplicatoare în economia locală: creează locuri de muncă, stimulează consumul de bunuri și materii prime, aduce resurse în comunitate și contribuie la stabilitate și predictibilitate”, a precizat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Europarlamentarul Dan Nica a criticat dur, în plenul Parlamentului European, lipsa de acțiuni concrete din partea liderilor europeni pentru corectarea dezechilibrelor majore de pe piața energetică a Uniunii Europene. Acesta a semnalat faptul că România suportă un cost disproporționat în ceea ce privește tarifele la electricitate, comparativ cu alte state membre.
Dan Nica a spus că firmele din România trebuie să plătească prețuri la energia electrică cu 50% mai mari decât țările din vestul Europei.
„Domnule președinte, Costa, domnule comisar Šefčovič, mi-aș fi dorit să văd în concluziile Consiliului Europei măsuri concrete pentru ca prețurile energiei în Uniunea Europeană să fie unele rezonabile. Este foarte greu să merg în țara mea, România, și să le spun românilor de ce ei trebuie să plătească prețuri la energia electrică, acasă, de 2 sau de 4 ori mai mari decât celelalte țări din Uniunea Europeană. De ce firmele din România trebuie să plătească prețuri la energia electrică cu 50% mai mari decât țările din vestul Europei? Ce fel de piață unică este aceasta în care toată presiunea și toată greutatea sunt pe umerii României și ale românilor, în timp ce această piață de electricitate nu funcționează?”, a susținut europarlamentarul Dan Nica
Dan Nica i-a solicitat comisarului european să ia măsuri.
„Nu vom lăsa pe nimeni în urmă și nu vom accepta ca cineva să fie pus în situația să nu își cumpere medicamente, haine, ca să își poată plăti factura la energia electrică”, a precizat Dan Nica.
Prim-ministrul Ilie Bolojan a cerut ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea și coordonarea acestora reducerea deplasărilor externe, pentru o utilizare cât mai eficientă a fondurilor publice.
Potrivit Guvernului, prin memorandumul semnat de premier și trimis către ministere se solicită o analiză atentă a deplasărilor externe care urmează să fie efectuate de personalul din aceste structuri și din instituțiile subordonate sau aflate în coordonare. Aceste deplasări trebuie să fie strict necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor instituționale, realizarea obiectivelor prevăzute în programul de guvernare, promovarea și apărarea intereselor României. De asemenea, durata acestora și numărul persoanelor din delegații va fi limitat strict la minimumul necesar pentru îndeplinirea obiectivelor vizitei.
Ministerele de resort au obligația ca, pentru fiecare deplasare, să transmită un memorandum spre aprobare Prim-ministrului și Secretariatului General al Guvernului, cu cel puțin 5 zile înainte de data începerii deplasării, au precizat reprezentanții Guvernului.
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, trage un semnal de alarmă privitor la educație. Europa riscă să rămână în urmă dacă nu investește serios în modernizarea educației, a spus Negrescu.
Mesajul a fost postat pe rețelele de socializare.
„Europa riscă să rămână în urmă dacă nu investește serios în modernizarea educației. Peste 75% dintre companiile europene nu găsesc angajați cu competențe digitale. Aproape jumătate dintre adolescenții europeni nu ating nivelul minim de alfabetizare digitală. Împreună cu Henna Virkunnen, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică și democrație, am discutat în Parlamentul European despre soluții reale pentru a reduce decalajele digitale și pentru a investi în oameni în cadrul unui eveniment pe care l-am găzduit în calitate de co-președinte al intergrupului pentru educație și competențe”, a explicat Victor Negrescu.
Propunerea celor doi este alocarea a 20% din viitorul buget european pentru educație și formare profesională. Europa nu poate deveni lider digital global dacă elevii nu au acces la educație de calitate și profesorii nu sunt pregătiți pentru noile tehnologii”, a justificat Negrescu.
„Avem nevoie de o politică digitală europeană centrată pe educație, echitate și viitor. România nu poate rămâne în urmă sau pune în pericol viitorul său prin decizii care să afecteze educația. Pentru a compensa limitele naționale, trebuie să folosim cei peste 7 miliarde de euro disponibili prin fonduri europene doar pentru educație. Primul pas începe în clasă”, a precizat românul.
Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că există interes pentru proiectul privitor la construirea unui pod peste Dunăre, la Giurgiu. Contractul pentru proiectarea celui de al doilea pod peste Dunăre, la Giurgiu, are 11 ofertanți, a transmis Pistol.
Este vorba despre companii și asocieri de firme din România, Turcia, Italia, Coreea de Sud, Spania, Portugalia, Japonia și Bulgaria.
Valoarea estimată a contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate este de 60,87 milioane lei (fără TVA), sumă asigurată prin CEF 2 (Mecanismul pentru Interconectarea Europei) - Componenta Mobilitate militară.
Studiul de fezabilitate, care trebuie să fie elaborat în maximum 23 de luni, trebuie să stabilească amplasamentul podului Giurgiu-Ruse 2, tipul podului (doar rutier sau rutier și feroviar) și valoare construcției.
Prin construcția acestui nou pod se urmărește creșterea eficienței tehnico-economice a rețelei de transport dintre România si Bulgaria, dar și pe axa europeană Nord - Sud.
Error: No articles to display