Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu a avut o întâlnire cu reprezentanții Universității de Științele Vieții "Regele Mihai I" din Timișoara, condusă de rectorul Cosmin Alin Popescu.

Tema principală a discuțiilor a fost intenția unității de învățământ din Timișoara de a înființa o extensie universitară în Municipiul Reșița. Au fost trasate direcțiile comune de interes în concordanță cu Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Caraș-Severin 2022-2027, care prevede punerea bazelor unui Centru de Excelență Universitară în județ. Astfel, au fost analizate perspectivele în ceea ce privește oferta educațională a USVT, atât la nivel de ciclu de studii de licență, cât și la nivel de master sau Colegiu Terțiar Non-universitar.

Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și-a exprimat deschiderea pentru inițierea parteneriatului propus, ce prefigurează beneficii pentru locuitorii județului care vor avea acces mai facil la educație, programe universitare adaptate cerințelor și nevoilor locale, posibilitatea de a studia în zona de reședință.

Pacienții care se adresează Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu începând de luna aceasta, pot să evalueze digital calitatea serviciilor medicale oferite. Un sistem electronic de feedback a fost instalat în holul de intrare al ambulatoriului, oferindu-le pacienților posibilitatea de a-și exprima rapid și simplu opinia despre consultația primită, comunicarea cu personalul medical și alte aspecte ale vizitei. Cu ajutorul platformei digitale, feedbackul poate fi centralizat și analizat mult mai rapid și eficient. Răspunsurile colectate sunt prelucrate de Compartimentul de Management al Calității, care elaborează lunar rapoarte cu rezultate și recomandări pentru îmbunătățirea serviciilor.

Patru spitale publice brașovene vor trece la un nivel superior în privința serviciilor medicale asigurate pacienților, odată cu implementarea platformelor digitale interconectate e-Health în activitatea lor de zi cu zi.

Consiliul Județean Brașov a accesat patru proiecte cu fonduri 100% nerambursabile, pe componenta C7 – Transformare digitală din PNRR, pentru îmbunătățirea infrastructurii hardware (calculatoare, tablete, laptopuri, echipamente WI-FI) și a aplicațiilor software utilizate în cadrul:

- Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase,

- Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii,

- Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. Ioan Aurel Sbârcea»,

- Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

Pentru fiecare unitate spitalicească sunt disponibile peste 5,7 milioane de lei, în scopul modernizării rețelelor de comunicații (infrastructura IT), implementării sau, după caz, îmbunătățirii programelor software clinice și nonclinice, precum și a interoperabilității sistemului.

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, anunță că a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea DN25. Este o investiție de 370 de milioane de euro care, printre altele, va realiza o legătură a orașului Galați cu Autostrada Moldovei.

„Am dat ordinul de începere a lucrărilor – proiectare și execuție – pentru cea mai mare investiție din județul Galați din ultimele decenii: modernizarea DN 25, un proiect finanțat cu fonduri europene, în valoare de 370 de milioane de euro. Acest pas important vine după ce firmele câștigătoare ale licitației au depus garanția de bună execuție, reprezentând 5% din valoarea totală a investiției”, a transmis Costel Fotea.
Constructorii au la dispoziție 36 de luni pentru atingerea obiectivelor propuse: 6 luni pentru elaborarea proiectului tehnic și 30 de luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor.

Proiectul include 40 km de drum ce va fi lărgit la patru benzi, 12 poduri și pasaje modernizate sau reconstruite, 23 de sensuri giratorii în localități și un nod rutier major la Hanu Conachi – legătură rapidă spre Tecuci și Autostrada Moldovei (A7).

Tronsonul de drum va fi modernizat pe ruta Galați-Hanu Conachi, la intersecția cu DN25A.

Contractul de lucrări a fost adjudecat de o asociere de firme gălățene cu experiență: Tancrad (lider), Arcada Company, Citadina 98, ADD Global Design, Primacons Group, Oldroad Construct și Creative Road Design, alături de mai mulți subcontractori.
„Prin urmare, această investiție nu înseamnă doar o infrastructură rutieră modernă, sigură și eficientă, ci și locuri de muncă pentru mii de angajați din județul Galați și noi oportunități pentru investitori. Mulțumesc încă o dată Ministerului Transporturilor și CNAIR că au înțeles cât de important este acest proiect”, a precizat Costel Fotea.

Partidul Național Liberal va organiza sâmbătă, 12 iulie, Congresul Extraordinar. Evenimentul se va desfășura la Palatul Parlamentului, în prezența a 1200 de delegați. Congresul are ca obiectiv alegerea noii echipe de conducere la nivel național.

Potrivit reprezentanților partidului, pentru funcția de președinte PNL și-a depus candidatura Ilie Bolojan. Pentru pozițiile de prim-vicepreședinți s-au înscris zece candidați: Valeriu Iftime, Adrian Veștea, Florin Roman, Alin Tișe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea și Cătălin Predoiu.

Pentru conducerea Curții de Arbitraj candidează Costică Lupușoru, Daniel Buda și Ciprian Dobre, iar pentru președinția Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori a fost depusă candidatura lui Virgil Guran.
Votul va fi secret pentru funcțiile de președinte al partidului, prim-vicepreședinți, președinte al Curții de Arbitraj și președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.

Tot în cadrul Congresului va avea loc validarea vicepreședinților regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv Național. În acest caz, votul va fi deschis. Candidații propuși pentru validare sunt: Alexandru Muraru pentru regiunea Nord-Est, Alexandru Popa pentru Sud-Est, Toma Petcu pentru Sud Muntenia, Gigel Știrbu pentru Sud-Vest Oltenia, Gheorghe Falcă pentru Vest, Florin Birta pentru Nord-Vest, Ion Dumitrel pentru Centru și Hubert Thuma pentru regiunea București-Ilfov.

Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, anunță că s-a deschis circulația pe DEx4, drumul care asigură legătura dintre A3 (Autostrada Transilvania) şi DN1!

Din această săptămână, șoferii care tranzitează județul Cluj pot circula pe încă 5 km noi de drum expres.

Contractul pentru construcția DEx4 are o valoare de 562,6 milioane de lei și a fost finanțat prin Programul Transport 2021-2027.

Noul sector de drum expres aduce beneficii, atât traficului rutier local, cât şi celui de tranzit deoarece șoferii vor putea evita traversarea municipiilor Cluj-Napoca și Turda.

Agenția internațională de rating Moody's anticipează că deficitul României ar putea ajunge la 7,8% din PIB în acest an. De asemenea, acesta va fi mai scăzut anul viitor, potrivit estimărilor agenției, preluate de Ministerul Finanțelor.
Experții agenției Moody's estimează că dacă măsurile fiscal-bugetare vor fi implementate integral, deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 7,8% din PIB în 2025 și la 6,1% din PIB în 2026, au anunțat reprezentanții Ministerului Finanțelor.

„Agenția internațională de rating Moody's apreciază eforturile Guvernului României de a reduce deficitul bugetar, considerând măsurile fiscal-bugetare recent asumate drept <un pas important> în direcția echilibrării bugetare. În cel mai recent raport al agenției, publicat pe 9 iulie, Moody's subliniază că planul Guvernului ar trebui să reducă deficitul și să încetinească creșterea datoriei publice mai repede decât anticipa anterior”, a transmis Ministerul Finanțelor.
Pachetul fiscal asumat de Guvern va genera o consolidare de aproximativ 0,6% din PIB pentru 2025, contribuția semnificativă venind din majorarea cotelor TVA începând cu 1 august 2025. Pentru 2026, Moody's estimează o consolidare bugetară de circa 3% din PIB, ca efect cumulat al măsurilor adoptate în 2025 și al celor care se vor aplica din 2026 (majorarea impozitelor pe dividende și plafonarea indexării salariilor și pensiilor din sectorul public).

Totodată, agenția subliniază că implementarea completă și eficientă a măsurilor și menținerea disciplinei fiscale vor fi esențiale pentru revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară, având în vedere amploarea consolidării planificate.

„După semnalul de încredere primit pe 8 iulie la Bruxelles, în cadrul ECOFIN, analiza Moody's ne reconfirmă că strategia actualului Guvern este una sustenabilă, care va reconstrui încrederea în România. Continuăm să implementăm reformele necesare nu doar pentru a consolida finanțele publice, ci pentru a face din România o destinație din ce în ce mai atractivă investițional, care să ofere mai multe oportunități tuturor”, a explicat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Ministrul Economiei și Digitalizării, Radu Miruță a anunțat că directorul Incertrans, care avea un salariu de 53.910 lei, i-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei.
Decizia a fost comunicată joi.

„Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei. Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el?”, a transmis Radu Miruță.

Miruță mai spune că decizia este de bun simț și anunță evaluări serioase.
„Salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă", a precizat ministrul Economiei.

După Spitalul Județean Buzău, și Spitalul Municipal Rm. Sărat caută manager. Postul a fost scos la concurs, selecția urmând să se încheie la finele lunii august. Pot participa atât medici, cât și juriști sau economiști.

Încsrierile au început, iar cei care sunt interesați de această funcție de conducere trebuie să știe că își pot depune dosarele la sediul Spitalului Municipal Rm. Sărat până în data de 8 august, inclusiv.

Tot în această perioadă se organizează concurs și pentru postul de director medical. În acest caz, termenul limită pentru înscrieri este 25 iulie.

În prezent, spitalul din Râmnicu Sărat este condus de juristul Adrian Danielescu, iar funcția de director medical este ocupată interimar de medicul Nicoleta Pavelescu.

Echipa BraveBots a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești devine Campioană Europeană la FIRST Tech Challenge – cu sprijinul Consiliului Județean Prahova.

La Campionatul European de Robotică FTC din Olanda, echipa BraveBots a obținut o dublă reușită: titlul de Campioană Europeană și Inspire Award – Locul I, cea mai înaltă distincție oferită de juriu unei echipe care se remarcă prin excelență tehnică, implicare comunitară și profesionalism.

Această performanță fără precedent a fost susținută și de Consiliul Județean Prahova, care, prin președintele Virgiliu-Daniel Nanu, a acordat echipei o recompensă financiară și diplome de excelență în luna aprilie, în semn de recunoaștere pentru rezultatele obținute la etapa națională. Premiul oferit de Consiliul Județean s-a transformat, prin decizia elevilor, într-o investiție directă în visul lor european.